2009. március 10., kedd

Másik János - Hunkey Blues

Hunky Blues

Másik János varázslatos zenét készített Forgács Péter "Hunky Blues" című új dokumentumfilmjéhez. A film a kelet-európai emigrációval foglalkozik a 20-as és 30-as évek Amerikájában, néhány dalban megjelenik a kitelepültek "hunky" nyelve ami a magyar és az angol nyelv (néha nagyon mókás) keveréke. A zene és - János elmondása szerint - a film is azt tükrözi, hogyan látjuk nagy- és dédszüleink világát mi, a mai értékrendszerünk szűrőjén át. Szívfájdítónak tartom, hogy az akkori, a 100 évvel ezelőtti nemzedéket, az Újvilág reményteli meghódítóit és a mi nemzedékünket is csak ugyanaz az egy dolog hajtja.

A felvétel alkalmából olyan őstehetségek látogattak fel hozzánk mint Nikola Parov (kaval, klarinét), Kovács Ferenc Öcsi (hegedű, trombita) és Gerőly Tamás (ütőhangszerek). A felvételvezető hangmérnök, az egyébként már visszavonult Regenye Zoltán "Regi" volt, akinek a magyar underground és alternatív kultúra számos legendás hangfelvétel létrejöttét köszönheti.

A dokumentumfilm és a filmzene bemutatója New Yorkban lesz a new york-i magyar évad keretében a Museum of Modern Art-ban.



extremelyhungary.org

www.moma.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése